Historik

I början av 1970-talet när Karl-Gösta (K-G) och Irene Göstassons häst Grevinnan (e. Lord Peter u. Beauty e. Whitney Hanover) lagt tävlingsskorna på hyllan betäcktes hon med Caleb (US). Resultatet blev Mark Trot vilken utgjorde början på en lång och framgångsrik uppfödargärning.

Det första bolaget Stall H.K. bedrev uppfödning, hingsthållning samt träning och tävling. Deras uppfödningar fick ”tillnamnet” Trot och det namnet används fortfarande.

Hingstar som E.O. Brunn och Firm Tribute uppstallades hos Stall H.K.

Barnen Göstasson delade föräldrarnas stora hästintresse. Under åren involverades de alltmer i verksamheten. Anders Göstasson blev professionell travtränare, medan döttrarna arbetade både hemma och i andra stall.

Bolagets namn ändrades till Team Trot och träningsverksamheten flyttades till sonen Anders och hans fru Anettes träningsstall.

Efter många års arbete med uppfödning trappade K-G och Irene ner på engagemanget och sålde gården. Kvar blev Anders och Anette som fortsatte avelsarbetet vid sidan av sin tränings- och tävlingsverksamhet.

Då träningsstallet Stable Göstasson tagit allt mer tid i anspråk, har aveln fått stå tillbaka. Detta faktum, i kombination med brist på hagar och beten för avelsston och föl, medförde att Ove Karlsson och Britt-Inger Edström som äger gårdarna Övre Lövsta och Tångeråsa Torp blev delägare i företaget.

År 2003 flyttades avelsston och föl till Övre Lövsta, och företagets nya namn blev Lövsta Stuteri HB. Sedan november 2005 var Ove och Britt-Inger ensamma ägare till företaget.

Ove Karlsson med fölstoet Uma Gio och hennes föl, en hingst e. Maharajah.

Deras ambition var en sund avel där de hela tiden satsat på högklassiga ston, Britt-Ingers detektivarbete för att hitta rätt hingstar till rätt ston har resulterade i stora framgångar på tävlingsbanorna.

Vintern 2012 avled Britt-Inger efter en tids sjukdom och stuteriet drivs nu vidare i samma anda av Ove i egen regi.

Ambitionen är att fortsätta det framgångsrika avelsarbete som K-G och Irene en gång startade och som sedan 2005 förvaltats och drivits framåt.